top of page

MOMO Endurance 24.9.2011

​​Momo Endurancea varjostanut sateinen keli oli pilata koko päivän kilpailulähdöt, kun heti aamun aika-ajossa rata oli aivan kauttaaltaan veden peitossa. Race Trucks Finlandin toiseksi viimeiseen kilpailuun osallistui 11 kuljettajaa saalistamaan sarjapisteitä. Uutena autona radalla nähtiin Markus Alkion kevään, kesän ja alkusyksyn aikaansaannos eli Scania Volvon koneella. Markukselle kilpailu toimi lähinnä testinä vaikkakin muutaman pisteen hän lähdöistä nappasi.

​

Aika-ajot starttasivat jo yhdeksän maissa.Sateen hienoinen taukoaminen auttoi osaa kuljettajista saamaan nopean kierroksen juuri parhaimpaan väliin, mutta hieman aika-ajon puolivälin jälkeen sateen voimistuminen pilasi lopullisesti aika-ajosuoritukset. Kärkipaikalle aika-ajossa rykäisi Sisullaan Raine Vikman, jonka puolen sekunnin pohjat pitivät Juha Rinteen takana. Kolmanneksi aika-ajossa ajoi Erik Forsström, jolla taasen ei takarenkaat pitäneet ollenkaan ja "sladittelu" vei häneltä sekunnin kymmenyksiä. Loput sijoitukset aika-ajossa jaettiin seuraavasti: 4. Rami Peiponen, 5. Jarkko Jauhiainen, 6. Aki Teini, 7. Matti Salonen, 8. Jari Rantanen, 9. Markus Alkio ja 10. Juhani Järvinen. Kari Suhonen ei osallistunut aika-ajoon turborikon takia.

​

Ensimmäinen kilpailulähtö ajettiin vieläkin märällä radalla ja tämä tekikin lähdöstä ehkä jännittävimmän koko kautena. Lauantain lähdössä oli sellaista V1600-luokan lähtöjen tunnelmaa, jossa sijoitukset vaihtuvat niin tiuhaan ettei pysy laskuissa mukana. Lauantaisen lähdön kärkeen ampaisi Juha Rinne ja ensimmäisessä mutkassa järjestys oli Rinne, Vikman, Forsström, Peiponen, Teini, Jauhiainen, Salonen, Rantanen, Järvinen, Alkio, ja Suhonen. Pikku hiljaa radan kuivuessa kilpailun aikana alkoi Peiponen nousemaan kärkikahinaan ja kierroksella kuusi hän ajoi lähdön parhaan kierrosajan 1.50,598 ollen jo silloin toisena kilpailussa. Seuraavalla kierroksella hän ohitti Vikmanin, mutta spinnasi saman tien ja menetti samalla johtopaikkansa ja pari muuta sijaa. Juha Rinteen Sisusta petti vaihteensiirtäjä heti alkumetreillä: "Onneksi jäi seiska pesään, ettei laatikko jäänyt vapaalle", kertoo Rinne. Tämä tietysti pudotti Rinteen kierrosaikoja ja kärkikamppailu oli menetetty jo alkuvaiheessa. Siltikin Rinne sinnitteli hienosti sijalle neljä. Vikman jatkoi tasaisten kierrosten ajamista ja ylitti maalilinjan voittajana. Toiseksi ajoi Aki Teini, joka on saanut Iveconsa jälleen hyvään vauhtiin. Kolmantena maaliviivan ylitti Rami Peiponen, joka spinnauksen jälkeen pääsi vielä nousemaan Juha Rinteen ohi viimeisellä kierroksella. Loput sijat jaettiin näin: 4. Juha Rinne, 5. Erik Forsström, 6. Jarkko Jauhiainen, 7. Matti Salonen, Matti Salonen, 8. Jari Rantanen, 9. Juhani Järvinen, 10. Markus Alkio. Koko kauden kärkikamppailussakin mukana ollut Kari Suhonen kärsi perjantai-illan harjoituksissa turbon hajoamisesta. Uusi turbo oli asennettuna lauantaina ensimmäiseen kilpailulähtöön, mutta turbon hukkaportin toimimattomuus nosti ahtopaineet liian suuriksi ja Suhonen ajoi suosiolla varikolle ettei moottori tai turbo hajoaisi liian suuriin ahtopaineisiin.

Toiseen lähtöön lähdettiinkin sitten jo kuivalle kelille, kun sade oli lakannut ja kuuden tunnin endurance -kilpailu oli 45 auton voimin kuivannut ajouran hyvin. Paalulta matkaan lähti Vikman. Ensimmäiseen mutkaan Vikman ajoi ensimmäisenä, mutta takana taisteltiin sijoituksista heti alussa. Peiponen pääsi kuittaamaan Teinin heti lähdössä. Samoin Forsström kuittasi Rinteen lähtöhässäkässä. Forsströmin matka kylläkin tällä kertaa päättyi keskeytykseen, kun vaihdelaatikon siirtäjäakseli katkesi. Juha Rinteen Sisu toimi jälleen ja hän ajoi kilpailussa sijalle neljä. Jarkko Jauhiaisen Scaniakin kulki hienosti pitkään sijalla viisi, mutta vaihdelaatikon jumittaminen katkaisi hänen matkansa kierroksella seitsemän. Kari Suhonen teki raivokkaan nousun viimeisestä lähtöpaikasta ja päätti kilpailulähtönsä viidenteen sijaan. Matti Salosen kanssa käydyssä kaksintaistelussa Suhonen veti pidemmän korren kierroksella 7 ja samaisella kierroksella hän sai tehtyä Saloseen seitsemän sekunnin eron tämä kertoo varmasti jotain Suhosen autosta, jossa tuntuu olevan isku kohdallaan. Kilpailun lopputulos oli siis: 1. Vikman, 2. Peiponen, 3. Teini, 4. Rinne, 5. Suhonen, 6. Salonen, 7. Rantanen ja 8. Alkio. Kilpailun nopeimman kierrosajan ajoi jälleen Rami Peiponen aika oli 1.41,113.