top of page

Momo Motorsport Weekend 21.-23.9

​​

Momo Motorsport Weekend 21.-23.9 päätti kuorma-autojen kauden 2012 Alastaron moottoriradalla

Sarjan pistetaulukko oli ennen kilpailulähtöjä vielä avoin kaikilta osin.Kahdella ensimmäisellä oli mahdollisuus sarjan voittoon. Matti Salonen johti sarjaa ja Erik Forsström seurasi reilun kymmenen pisteen päässä kakkossijalla. Kolmanteen sijaan oli mahdollisuuksia vielä monella kilpailijalla. Sarjan pronssipokaalia saalistivat vielä Aki Teini, Jarkko Jauhiainen ja Rami Peiponen.

Rami Peiponen oli vuokrannut Mika Mäkisen MANnin jälleen finaalikilpailuun ja näytti aika-ajossa myrskyn merkit. Hän alitti jopa Alastaro Circuitin keppiluokan kuorma-autojen ennätyksen 0,7 sekunnilla, mutta varsinainen ja hyväksytty rataennätys kelpaa ainoastaan kilpailussa ajettuna kierroksena.

Aika-ajoissa Matti Salosen nopeus riitti Peiposen takana toiseen ruutuun ja kolmanteen ruutuun ajoi Aki Teini Ivecollaan. Jarkko Jauhiaisen Volvokin oli hyvässä vauhdissa ja kolmas ruutu jäi vain 0,013 sekunnin päähän.

Ensimmäinen kilpailulähtö oli sadekelillä ja lähdössä kärkeen kiirehti Rami Peiponen. Mutta sitten alkoi tapahtumaan ja Peiponen kadotti pidon MANnin pyöristä ja spinnasi kärkipaikalta. Kärkeen nousi hienolla ajolla Jarkko Jauhiainen. Sadekeli tuntui sopivan Volvolle ja kun muut kuljettajat kilpailivat hänen takanaan sijoista 2.,3. ja 4., niin Jauhiaiselle riitti tasaiset kierrosajat pitämään lopun kilpajoukon takana hyvän etäisyyden päässä. Rami Peiposen nousu kärkisijoille koki kahteenkin kertaa takapakkia, kun radan ulkopuolelle valuneet ajolinjat ja toinen spinnaus söivät hänen kierroksiansa parempien sijojen takaa-ajossa. Lopulta raivokkaan kirin tehnyt Peiponen saapui maalilinjalle toisella sijalla. Tämä nosti miehen lähemmäs sarjan kolmatta palkintosijaa. Toisaalta suvereenin voiton Volvollaan ottanut Jarkko Jauhiainenkin paransi sijoitustaan sarjan pronssisijaa ajatellen.

Kilpailussa kolmannelle sijalle ajoi Matti Salonen. Ja kun pahin mestaruustaistelun kilpakumppani Erik Forsström jäi ensimmäisessä lähdössä kuudenneksi, niin Salosen mestaruuteen riittäisi se, että hän pääsisi järjestäytymään lähtöruudukkoon ja kuittaamaan sillä tavalla kaksi sarjapistettä.

​

Juhani Järvisen Scanian nokka sai hieman kipeää kontaktissa Erik Forsströmin kanssa ja Junnulla oli edessä keskeytys. Samoin Juha Rinteellä oli ongelmia ja ainoastaan yhden ajetun kierroksen jälkeen, hänen oli keskeytettävä kilpailu. Jarmo Kinnunenkin oli tullut kilpailemaan Alastarolle. Kemorassa hajonnut kampiakseli oli korjattu ja Evo Sisun kampiakseli sai sisäänajon kauden viimeisessä osakilpailussa. Markus Alkion taistelu polttoaineen paineongelmien kanssa oli saanut päätepisteen ja kiihdytysauton tekniikkaa oli istutettu polttoainepuolelle toimivuuden varmistamiseksi. John Hemmingin Sisulla oli tahkottu melkeinpä koko viikko Alastaron radalla ja tuloksena ensimmäisestä lähdöstä Johnille tuli seitsemäs sija. Kari Suhonen toi Sisunsa maaliviivan yli kuudentena.

DNF(did not finish) Rinne Juha

Toiseen kilpailuun valmistauduttiin hartaasti. Salosen tiimissä niinkin hartaasti, että hitsauslaitteet oli otettava esiin. Mersun moottorista oli urahihnan ohjuripyörän korvake hieman taittunut ja hihna hyppäsi pois paikaltaan aika ajoin. Salosen mekaanikkona koko kauden toiminut Raine Vikman hoiti auton kuntoon ja Salonen pääsi viivalle myös toiseen lähtöön ja kuittasi kansallisen sarjan mestaruuden vuonna 2012.

​

Toinen lähtö olikin puolittain kuivan kelin lähtö. Vieraileva tähtemme Martin Ström Ruotsista sai Scaniansa polttoaineen siirtopumpun toimimaan toiseen lähtöön ja hän pääsi maistelemaan suomalaisten kuorma-autojen kilpailun makua yhden lähdön verran Alastaron radalla. Toisen lähdön paalupaikka ei kestänyt Jauhiaisella ensimmäistä mutkaa pidemmälle, kun Peiponen rynni piikkipaikalle heti ykkösmutkassa. Peiposen nopeus ei ollut aivan maksimaalista koko kilpailun ajan ja Matti Salonen pääsikin ahdistelemaan muutaman kerran kakkossijalta piikkipaikkaa. Salosen auton ahtopainemittari alkoi kuitenkin ilmoittamaan ahtoputken vuodosta, joten Salonen löysäsi eikä yrittänyt enää niin kovalla prässäyksellä ohi.

​

Kun Jarkko Jauhiaisen toivomaa sadetta ei tullutkaan, joutui hän antautumaan Aki Teinille heti ensimmäisellä kierroksella. Aki Teini siis kolmantena maalilinjan yli toisessa lähdössä. Jauhiainen oli maalissa neljäs ja tämä sijoitus varmisti hänelle kolmannen sijan sarjassa yhden pisteen erolla Rami Peiposeen. Erik Forsströmin vahva alkukausi auttoi hänen pistetilinsä karttumisessa. Vaikka viimeinen kilpailu ei tuonutkaan palkintosijoja Erikille, kuittasi hän silti sarjan toisen sijan ollen kilpailun lähdöissä kuudes ja viides.

​

Alkio oli toisessa lähdössä kuudes ja viimeisestä kilpailusta ajetut pisteet riittivät samalla sarjan kuudenteen sijaan. Kari Suhonen ajoi seitsemänneksi ja kauden sijoitus sarjassa on 8. Juha Rinteen vaikea alkukausi ei ollut lopussakaan helppo. Ensimmäisen lähdön keskeytys ja toisen lähdön lopetus sijalle kahdeksan vei miehen sarjan yhdeksänneksi tasapisteihin Juhani Järvisen kanssa. John Hemmingin kauden aloittaminen puolesta välistä ei vienyt häntä sarjan mitalitaisteluun, mutta kohtuulliset sijoitukset ja kierrosajat lupaavat hyvää uudelle kuljettajalle. Toisen lähdön yhdeksäs sija lisäsi sarjapistesaldoa kolmella ja lopullinen sijoitus sarjassa oli 12.

​

Kinnusen lyhyttäkin lyhyempi kausi päättyi tällä kertaa sarjassa sijalle 13, toisessa kilpailulähdössä hän oli 10. Reima Söderman ajoi myöskin vain yhden kilpailun kaudella 2012. White Volvoa vietiin Alastarolla siten, että ensimmäisessä lähdössä Reima oli 10. ja toisessa 11. Näillä pisteillä Reima lopetti yhden kilpailun kuorma-autosarjansa sijalle viisitoista. Martin Ström ajoi Scaniallaan lähdössä sijalle 12. Hän ajoi parhaimmalla kierroksellaan ajan 1.47,367. Vertailun vuoksi tähän Rami Peiposen kilpailussa ajama paras kierros oli 1.38,863.